واکسن آنفولانزا کجا تزریق میشود؟ (+آشنایی کامل)

واکسن آنفولانزا کجا تزریق میشود: واکسن آنفولانزا به انگلیسی influenza vaccine گفته می‌شود و یک واکسن شناخته‌شده برای پیشگیری از بیماری با همین نام است. درواقع واکسن‌های آنفولانزا یک فرآورده‌ زیستی هستند که باعث می‌شوند تا بدن در مقابل یک میکروب یا یک ویروس مشخص، ایمنی فعال اکتسابی تولید کند. بدین شکل آن را در مقابل ابتلا به آنفولانزا محافظت می‌کنند.

ویروس‌های آنفولانزا از طریق هوا منتشر و از راه بینی، دهان یا حتی سطوح آلوده به افراد منتقل می‌شوند. این ویروس‌ها دائما در حال جهش هستند و تغییر پیدا می‌کنند، از همین‌رو هر سال نوع جدیدی از واکسن آنفولانزا را می‌سازند تا بدن نسبت به این ویروس ایمن باشد.

بنابراین می‌توان گفت واکسن‌هایی که سال‌های قبل برای پیشگیری از آنفولانزا زده‌اید، در سال جاری اثربخش نیست. حتی برخی متخصصان معتقدند افرادی با شرایط خاص باید ۲ نوبت در طول سال این واکسن را تزریق کنند.

انواع واکسن آنفولانزا

واکسن‌های آنفولانزا انواع مختلفی دارند که طبق توصیه CDC باید حتما از واکسن‌های دارای مجوز استفاده کنید. انواع آن‌ها شامل موارد زیر می‌شوند:

واکسن‌های سه ظرفیتی انفولانزا

این نوع واکسن، بدن را در برابر سه نوع ویروس A آنفولانزای (H1N1)، ویروس A آنفولانزای (H3N2) و یک ویروس آنفولانزای B ایمن می‌کند. انواع واکسن سه ظرفیتی عبارت‌اند از:

  • واکسن سه ظرفیتی با دوز استاندارد: این واکسن‌ها برای افراد ۱۸ تا ۶۴ سال مناسب هستند و به آن‌ها واکسن آنفولانزای تخم‌مرغی می‌گویند.
  • واکسن‌های سه ظرفیتی دارای ادجوانت: این نوع واکسن برای افراد بالای ۶۵ سال مناسب است. وجود ماده ادجوانت درون واکسن، بدن را در برابر ویروس‌ها ایمن می‌کند.

سفارش پروژه فوری

واکسن‌های چهار ظرفیتی آنفولانزا

این نوع واکسن بدن را در برابر ۲ گونه از ویروس‌های A و ۲ گونه از ویروس‌های B ایمن می‌کند، از همین‌رو بدن مقاومت بیشتری در برابر عفونت نشان می‌دهد. انواع آن‌ها عبارت‌اند از:

  • واکسن چهار ظرفیتی با دوز استاندارد: این واکسن برای همه افراد بالای ۶ ماه مناسب است و به اغلب به بازو تزریق می‌شود. دوز استاندارد این واکسن از ویروس رشدیافته در تخم‌مرغ تولید شده و در ترکیبات خود آفلوریا، فلوریکس، فلولاول و فلوزون چهار ظرفیتی دارد.
  • واکسن چهار ظرفیتی مبتنی بر سلول: ویروس رشدیافته این واکسن درون کشت سلولی ایجاد می‌شود، در ترکیبات خود تخم‌مرغ ندارد و برای افراد بالای چهار سال مجاز است.
  • واکسن چهار ظرفیتی نوترکیب: این واکسن بدون تخم‌مرغ است و برای افراد بالای ۱۸ سال مناسب است. اگر به تخم‌مرغ حساسیت شدید دارید، این واکسن آنفولانزای را برای شما ساخته‌اند.
  • واکسن چهار ظرفیتی دارای ادجوانت: این واکسن برای افراد بالای ۶۵ سال تایید شده و به دلیل وجود ماده ادجوانت ایمنی قوی‌تری ایجاد می‌کند.
  • واکسن چهار ظرفیتی با دوز بالا:  این نوع واکسن آنفولانزا بیشتری آنتی‌ژن را دارد تا ایمنی بالایی ایجاد کند. اغلب آن را برای افراد ۶۵ سال یا بالاتر تزریق می‌کنند.
مطلب پیشنهادی:  درمان سرماخوردگی و علائم آن (+داروهای گیاهی و شیمیایی)

واکسن آنفولانزا کجا تزریق میشود؟

واکسن‌های آنفولانزا را می‌توان به شکل عضلانی استفاده کرد. در کشور ما معمولا برای بزرگسالان و نوجوانان واکسن‌های عضلانی به عضله دلتوئید (سرشانه) و برای نوزادان بالای ۶ ماه به بخش کوچکی از ران تزریق می‌شود.

زمان طلایی برای تزریق واکسن آنفلوآنزا، قبل از سرد شدن هواست

متخصص بیماری‌های عفونی دانشگاه توضیح داد: واکسن آنفلوآنزا  محتوی آنتی‌ژن‌های سطحی ویروس آنفلوآنزا  است، این واکسن وارداتی از کشورهای هلند و فرانسه،  به‌صورت سوسپانسیون در سرنگ‌های آماده و یک دوز مصرف، به شکل مایعی شفاف و بی‌رنگ برای پیشگیری از ابتلا به آنفلوآنزا  توصیه می‌شود.

به گفته دکتر مردانی: بهترین زمان برای تزریق واکسن آنفلوآنزا  اواخر شهریور یا اوایل مهراست، زیرا بدن فرصت آن را دارد تا قبل از رسیدن زمستان و فصل آنفلوآنزا  ایمنی خود را بالا ببرد.

عضو کمیته کشوری آنفلوآنزا   در پاسخ به این سؤال که چه کسانی باید واکسن آنفلوآنزا  را  تزریق کنند، خاطرنشان کرد: دو گروه سنی الزاماً باید از این واکسن استفاده کنند، کودکان 6 ماهه تا شش‌ساله و افراد بالای 60 سال مهم‌ترین گروه سنی و کاندید دریافت این واکسن هستند.

افراد در معرض خطر ابتلا به آنفلوآنزا چه کسانی هستند؟

سالمندان، کودکان و بچه‌های خیلی کوچک، کلیه افراد مبتلابه بیماری‌های مزمن و صعب‌العلاج، بیماران کلیوی، افرادی که همودیالیز می‌شوند،  مبتلایان به دیابت، بیمارانی که مشکلات قلبی و یا اختلالات ریوی نظیر آسم و برونشیت مزمن دارند، افرادی که پیوند قلب شده‌اند، کسانی که آنژیوپلاستی کرده‌اند، افرادی که آنژیوگرافی عروق کرونی انجام داده‌اند، مبتلایان به هیستیمیک قلبی، بیماران مبتلابه تنگی عروق قلب، مبتلایان به بیماری نارسایی قلبی و بیمارانی که پیوند کلیه می‌شوند باید سالی یک‌بار واکسن آنفلوآنزا ا را تزریق کنند.

مطلب پیشنهادی:  بهترین ورزش برای کاهش وزن سریع

بیماران مبتلابه سرطان، افرادی که رادیوتراپی یا شیمی‌درمانی می‌شوند و یا کسانی که با داروهای سرکوب گر سیستم ایمنی تحت درمان هستند نیز لازم است واکسن آنفلوآنزا  را تزریق کنند.

واکسن آنفولانزا در دوران بارداری بی‌خطر است و حتی مزیت‌های زیادی برای نوزاد در حال رشد در بطن مادر دارد.

واکسن آنفولانزا کجا تزریق میشود

نحوه صحیح مصرف دارو

مقدار مصرف بزرگسالان

0.5 میلی لیتر

مقدار مصرف کودکان

کودکان بین 6 ماه تا 17 سال: 0.5 میلی لیتر

کودکان کمتر از 9 سال که قبلا با واکسن آنفلوانزای فصلی واکسینه نشده اند، می بایست یک دوز ثانویه با به مقدار 0.5 میلی لیتر، بعد از گذشت حداقل 4 هفته از تزریق اول، در یافت کنند.

کودکان کمتر از 6 ماه: بی خطری و اثربخشی اینفلوواک تترا 2024/2025 بررسی نشده است.

روش تزریق

واکسیناســیون می بایســت از طریــق تزریــق داخــل عضلانــي یــا تزریــق عمیــق زیــر جلــدي انجــام شــود.

توصیه می شود در کودکان 6 تا 35 ماه، تزیرق ترجیحا به صورت داخل عضلانی در قسمت قدامی-خارجی ران ( و یا عضله دلتویید در صورتی که توده عضلانی مناسب باشد) انجام گیرد.

واکسن باید قبل از تزریق به دمای اتاق برسد. پیش از مصرف تان دهید. قبل از تزریق دارو به صورت چشمی مایع واکسن چک شود.

هرگونه محصول مصرف نشده یا ضایعات باید مطابق با قوانین محلی مربوطه دور انداخته شود.

واکسن آنفولانزا کجا تزریق میشود

در شروع فصل آنفلوآنزا چند نکته را خدمت شما مطرح می کنم:

۱. واکسن ایرانی فلو گارد در افراد زیر هیجده سال و سالمندان،  استفاده نشود.
۲. از واکسن هلندی چهار ظرفیتی از سن شش ماهگی به بعد می شود ، استفاده کرد.
۳. در کودکان زیر نه سالی که برای بار اول ، واکسن تزریق می کنند ، واکسیناسیون دو بار به فاصله یک ماه انجام شود.
۴. دوز واکسن در تمامی سنین،  کامل  یعنی همان نیم سی سی است.
۵. قبل از استفاده واکسن در درجه حرارت دو تا هشت درجه و قبل از تزریق به دمای اتاق برسد.
۶. در کودکان زیر سه سال تزریق عضلانی، ترجیحا  در ماهیچه قسمت جلویی_خارجی ران و در کودکان بزرگتر و بزرگ سالان ترجیحا در عضله دلتوئید انجام شود.
۷. تزریق واکسن در تمامی مراحل بارداری قابل استفاده است.
۸. پاسخ ایمنی فقط به چهار نوع ویروس موجود در واکسن و سویه های مشابه آن ها است و همانند واکسن های دیگر ممکن است پاسخ ایمنی کامل به وجود نیاید.
۹. ميزان ایمنی در افراد مبتلا به  ضعف سیستم ایمنی مادرزادی و یا ناشی از داروها و در افراد سالمند ممکن است  ناکافی باشد.
۱۰. پاسخ ایمنی عموما بین دو تا سه هفته پس از تزریق به وجود می آید و مدت ایمنی معمولا بین شش ماه تا یک سال است.
۱۱. زمان تزریق، از شروع فصل آنفلوآنزا که معمولا اواخر شهریور ماه است می باشد. در صورت تاخیر تا هر زمان که ممکن باشد، تزریق انجام پذیرد.
۱۲. تزریق واکسن به تمامی افراد بالاتر از شش ماه توصیه می شود،  ولی اولویت با افراد در معرض خطر است.
۱۳. افراد در معرض خطر شامل: الف. کودکان شش ماه تا  پنج سال ب. بانوان باردار ج. افراد دارای بیماری های قلبی عروقی، بیماران مزمن ریوی مثل آسم، فیبروز سیستیک و …، بیماری های  متابولیک از جمله دیابت ملیتوس ، بیماری های مزمن خونی ،  کلیوی، کبدی و عصبی ماهیچه ای. د. افراد با ضعف سیستم ایمنی از جمله افرادی که از داروهای سرکوب کننده ایمنی استفاده می کنند یا مبتلایان به عفونت HIV ه. افراد با چاقی مفرط ، در بزرگسالان BMI بیشتر از چهل و. افراد ساکن در مراکز نگهداری کودکان و سالمندان و معلولان ز. کودکان و نوجوانانی که آسپرین طولانی مدت استفاده می کنند‌. ح. افراد کادر سلامت. ط‌. خانواده و کسانی که از افراد با ریسک بالای آنفلوآنزا مراقبت می کنند.
واکسن آنفولانزا کجا تزریق میشود
امتیاز شما post
سفارش آنلاین در واتساپ

دیدگاهتان را بنویسید

مقالات پیشنهادی برای شما
Picture of علیرضا نادری
علیرضا نادری

داروساز، عاشق تولید محتوا و همیشه در حال آموختن و آموزش دادن هستم.

لینکدین من
اشتراک گذاری این مطلب